Walfer (Walferdange)

Walferdange je pro mě jednou z vesnic na "dlouhé nudli". Nazývám tak Rue de Beggen, což je dlouhá ulice táhnoucí se na sever od Lucemburku, procházející několika vesnicemi. Zalesněné kopce omezují vesničkám prostor, takže se domy drží blízko hlavní ulice. Kde se kopec sníží, tam se vesnička "rozlije" do šířky. Rue de Beggen vede podél řeky Alzetty.

Do Walferdange jsem jezdila za kamarádkou, která se od té doby vrátila do Londýna, pak zpět do Lucemburska a teď se zase stěhuje do Londýna.

K okraji této vesnice jsme došli s rodinou, když jsme si vyrazili na jednu z prvních procházek do okolí, neměli jsme auto a všechno nám přišlo hrozně daleko.

Jako téměř každá lucemburská víska, i tato má svůj zámeček a památku na dobu Římanů. Stejně tak kostel, hřbitov, hospodu, mnoho kapliček a křížků a nové luxusní vilky.

Zmínila jsem památky z doby Římanů. Konkrétně zde najdeme v kopci nad městečkem systém na čerpání vody - kanát.

Na břehu Alzetty se nacházejí sportoviště a u nich pěkná moderní dětská hřiště, tam jsme si udělali malý výlet tuto neděli odpoledne.


novostavby



Nedaleko Helmsagne vysázely děti velkovévody Viléma IV několik dubů. Říká se jim Duby Princezen. Pokud dobře rozumím lucemburské wikipedii. 


Most přes Alzettu 



Nové vilky

Alzetta






Komentáře

Oblíbené příspěvky