Lëlleng (Lullange)

Abychom unavili děti, vydali jsme se jedné neděle do zábavního parčíku Sënnesreich, centra s aktivitami a zajímavostmi týkajících se jednotlivých smyslů. Takže zde najdete různé hry a aktivity zaměřené na hmat (bludiště poslepu, zrak (opticklé klamy, křivá zrcadla), chuti (ochutnávání poslepu), atd. V patře jsou zase fyzikální atrakce, různé vážení, měření, napětí na bublinách, ptáčci na solární pohon. Venku se nachází hřiště a podobné hrátky, například bosý chodníček, barevné stromy.

Na tom všem není nic neobvyklého, podobná centra jsou i v jiných zemích. Vtipné je, že v Lucembursku se nachází téměř na zelené louce. Na severu, u hranic s Belgií, asi hodinu od hlavního města. Což je v lucemburském měřítku konec světa. Je snad dokonce možné, že Lullange je tak malá vesnice, že nemá ani ty římské památky. Viděla jsem jen kostel, hospodu a usedlost. 

Kostel je spíš větší kaple, ale velmi příjemná. Škoda jen, že nemá hlavní oltář. Dva vedlejší dávají tušit, že mohl být podobně krásný. U kostela nechybí hřbitov. Vesnici samozřejmě obklopují pole.

Lullange se nachází nedaleko Klierf (Clervaux), což je turisticky lákavé místo; na zámku je slavná fotografická výstava The Family of Men a nachází se zde bedentiktinské opatství sv. Mořice. Krajina je již více zvlněná, neboť jsme v lucemburských Ardenách, v regionu Éislek. 















Komentáře

Oblíbené příspěvky