Jak se ochladit v Lucemburku (zadarmo či za málo)

Vlna veder se tentokrát nevyhnula ani Lucembursku. Celodenní a celonoční vedra nejsou nic příjemného, ale v Lucembursku zpravidla netrvají tak dlouho jako v Česku (uvidíme letos), noci bývají chladné a srážky četnější (ovšem opět uvidíme). Osobně si letní tropy užívám, pokud netrvají otravně dlouho. Jednou ze zábav s vedrem spojených je vymýšlení, kde a jak se ochladit.

Na maminkovských diskuzích se několikrát ročně objeví dotazy, co dělat s dětmi, nejlépe v interiéru, když a) moc prší, b) je moc zima, c) je moc teplo. Na interiér se omezovat nemusíme, i když má-li někdo štěstí na starý dům, tak proč si neodpočinout doma. I supermarkety a autobusy bývají klimatizované. Ale to není nejšťastnější způsob trávení léta, obzvlášť s dětmi.

Slovy Jáchyma Topola a Moniky Načevy:

Jsou tu různý možnosti! 

(Následující body se týkají hlavního města a okolí, zkrátka toho, co mám možnost poznat a prozkoumat nejlépe.)

a) bazének/vanička na balkóně, terase, zahradě + stříkací pistolky či rozprašovací lahve

b) veřejné fontánky - některé jsou přímo určené k cachtání 

Nejblíže k nám je Parc Fondation Pescator


c) stíny vrhané zelení - les, park 

Skvělé a málo známé hřiště v lese je nad Steinselem. Když se všude jinde nedalo existovat, našli jsme zde příjemný prosluněný stín. Nedaleko je i římská zřícenina a několik kešek.



d) vodní hřiště

Nejprofláklejší je hřiště s lodí v centru města. Je tak profláklé, že se objevilo dokonce i ve špionážním románu odehrávajícím se v Lucemburku! Všichni mu říkají Pirateship playground nebo podobně, ale moje dcera nemá ráda piráty, tak se mu musí říkat prostě hřiště s lodí. Je to nejspíš druhá největší dominanta Luxu hned po katedrále.


V Lucemburku není jediné takové, jedno je třeba ještě mezi vesnicemi Roeser a Crauthem. Vodní zábavní systém je i na Petrisbergu nad Trevírem.

Potůček s archimedovým šroubem je i u hřiště u hotelu Siweburen.

V Praze najdete něco podobného v parku Gutovka či v Malešickém parku, jestli se nepletu.

e) koupaliště a bazény

Přiznám se, nemám ráda kryté bazény a akvaparky, na druhou stranu si nedokážu představit léto bez koupání venku, ať už v bazénu nebo v přírodě. Letos jsme byli na koupališti v Remichu, ale mým snem je vyzkoušet i koupání v jezeru na řece Sûre a možností, kam se dostat bez auta, je pro mě například venkovní bazén u Parc Hotelu.

c) domácí zmrzlina 

Děti se netvářily na všelijaké zdravé zmrzliny z mixovaného ovoce, tak jsem do tvořítek na led dala prostě jen ochucený jogurt. Je sice sladký, ale není tak hrozný jako běžná supermarketová zmrzlina. :-)

Máte tipy na další vodní hrátky v Lucembursku a okolí? A co v Praze i jinde v České republice? (V Praze a okolí by se vám mohlo hodit znát tato místa.)

Přeju krásné léto!

Komentáře

  1. Já teď budu muset zjistit, jak se ochladit v Lipsku. Doufám, že možnosti budou podobné. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím že ano. :D V Německu toho snad i bývá víc.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky